انگشتانتان رانخورید
انگشتانتان را نخورید

تهران- ایرنا- در آشپزخانه آتنا زنان خشونت دیده راه و رسم توانمند شدن را یاد می گیرند. آنها كه تا دیروز به خاطر مشكلات زندگی، شرایط لازم برای كاركردن را نداشتند، امروز محصولات دست ساز و خانگی شان را به بازار عرضه می كنند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا؛ همه بوهای خوشمزه اینجا جمع شده است. فقط بوی پیاز و سیرداغ و سبزی كافی است تا تصویر یك پیاله آش داغ در ذهنتان زنده شود. خانم ها در بخش آشپزخانه موسسه آتنا كارها را تقسیم بندی كرده اند. از آنجایی كه امروز هوا بارانی و سرد است كارها از حیاط محوطه به داخل مجموعه رفته است. به همین خاطر در سالن ورودی عده ای در حال تمیز كردن انواع سبزی هستند. با دقت سر و ته زرد رنگ سبزی را می زنند و داخل سبد كنار دستی شان می اندازند. حین پاك كردن سبزی با هم صحبت می كنند و لابه لای گپ و گفت داغشان خنده كمرنگی هم روی لب هایشان جان می گیرد.
اینجا خانم هایی كه مشغول كار هستند به این راحتی این شادی نصفه و نیمه را به دست نیاورده اند. آنها برای رسیدن به این مرحله راه پرفراز و نشیبی را طی كرده، روی سختی را از سر گذرانده اند و هنوز هم زخم خورده ناملایمتی روزگارند اما به امید فروش محصولات دست سازشان و آب باریكه ای كه از این راه به دست می آورند دل خوش اند.
این زنان همان هایی اند كه یك بار هم برای پختن غذا كسی از آنها تشكر نكرده اما امروز مشتری هایشان از كیفیت محصولات آنها به وجد آمده اند و مدام در پیام هایشان از این خانم های بی نام و نشان تشكر می كنند.
در آشپزخانه موسسه آتنا هستیم. جایی كه مرحله ای است برای توانمندسازی زنان خشونت دیده. آنها آمده اند كه كیفیت زندگی شان را با انجام كارهایی كه از دستشان بر می آید بالا ببرند. سبزی ها را با شور و حال تمیز می كنند، سرخ می كنند، بسته بندی می كنند تا به دست مشتریان خود برسانند اما این برای آنها پایان كار نیست.
در طبقه دیگر موسسه آتنا، آشپزخانه كوچكی در گوشه ای از اتاق جای گرفته و میز تستی از محصولات خانگی در وسط سالن نمایان است. مربای كیوی، مربای به، مربای هویج، ترشی لوبیا، آلبالو، ترشی شور، بادمجان سرخ شده و ... بخشی از خوشمزه هایی است كه به دستان توانمند زنان تحت حمایت موسسه آتنا ساخته و پرداخته شده اند.
شما می توانید هر كدام از محصولات را تست كنید و بدون شك طعم شیرین و جذاب مرباهای خانگی می تواند سفره صبحانه تان را به یادماندنی كند. ترشی ها هم بخشی از خوراك خوشمزه روی میز است. همه این ها به زحمت اما با دقت پخته و درست شده اند.
بادمجان های طلایی رنگ جان می دهد تا به خوراكی لذیذ و زمستانی تبدیل شوند و سبزی های خشك یا سرخ شده می تواند زحمت شما را در فرایند پخت و پز كم كند.
اما در میان همه خوراكی ها از رب خانگی خانم ها نمی شود گذشت. رب قرمزی كه در حیاط مجموعه پخته می شود و در بسته بندی های زیبا به دستان مشتریان می رسد.///
* آشپزخانه خانگی
زهرا شریف یكی از اعضای فعال آتنا است كه فعالیت های خیرخواهانه را از سال 85 شروع كرد. امروز اما او با انرژی مضاعفی در موسسه آتنا مشغول به كار و مسئول كمیته پزشكی و بخش آشپزخانه است. شریف می گوید: در آتنا فعالیت ها در ابتدا بر روی آموزش و خیاطی متمركز بود اما بعدها جرقه كارهای آشپزی نیز شكل گرفت. در محل قبلی آتنا فضای بزرگی در اختیارمان نبود و كارهای بسته بندی در محل كوچكی انجام می دادیم اما وقتی ساختمان عوض شد و به خیابان جمهوری آمدیم، فضای بیشتری برای دنبال كردن ایده هایمان در اختیار داشتیم.
در این میان كارگاه خیاطی پس از چندین سال تلاش و زحمت به بلوغ رسیده بود. خانم های تحت حمایت آتنا محصولات خود را به بازار عرضه می كردند. خیاطی و محصولات آن جا افتاده بود اما این كار مورد علاقه همه خانم ها نبود. گرچه عده ای تحت نظر آتنا قالیبافی و آرایشگری آموزش می دیدند اما جای خالی آشپزی كه هنر دست خیلی از زنان است در این موسسه خیریه خالی بود تا اینكه از تیر 97 اولین جرقه راه اندازی یك آشپزخانه خانگی از سوی اعضای آتنا و زنان خشونت دیده تحت حمایت این مركز خیریه زده شد.
او ادامه می دهد: در شروع این كار خیلی دست به عصا حركت كردیم. چرا كه اول باید نیاز بازار را می سنجیدیم. به این ترتیب كارمان را با ارائه سبزی خشك به بازار شروع كردیم. پس از آن مهر ماه صفحه اینستاگرام خانه آتنا برای معرفی محصولات آشپزخانه و كارگاه خیاطی راه افتاد و ما از این طریق به معرفی و فروش محصولات خانگی كه بیشتر سبزی خشك بود، پرداختیم. بعدها به این محصولات ترشی، مربا، بادمجان و ... هم اضافه شد.
شریف و همكارانش با توجه به نیاز بازار و محصولات مناسب هر فصل كار می كردند. «در این فاصله لیستی از محصولات را كه خانم ها توان تولیدشان را داشتند، فراهم كردیم و هر روز به تعدادشان اضافه می شد. مثل تولید انواع ترشی. خانم ها با انگیزه بیشتری در آشپزخانه كار می كردند. محصولات با كیفیت و بدون هیچ مواد نگهدارنده ای تولید و به دست مصرف كننده می رسید. از ابتدای كار دنبال این بودیم مشتری هایمان همیشگی شوند و فقط از ما خرید كنند. به همین دلیل حتی با بالا رفتن قیمت ها هم از كیفیت محصولاتمان كم نكردیم».
* از سبزی خشك تا مربا و ترشی
روال كار آشپزخانه آتنا به این صورت است كه آنها از طریق سایت آتنا و فضای مجازی، سفارش ها را دریافت می كنند. سفارش ها از ابتدا تا انتهای هفته جمع می شود و در ابتدای هفته بعد خرید از بازار انجام می شود، در روزهای باقیمانده تا انتهای هفته خانم ها مشغول آماده كردن سفارش ها می شوند و تلاش می كنند تا سفارش ها تا پایان هفت ارسال شود.
سبزی های تازه و سرخ كرده، سبزی های خشك، ترشی ها، مرباها، سرخ كردنی ها مثل پیاز داغ، بامیه، كرفس و محصولات دیگر همچون هویج نگینی، رب، لوبیا سبز و ... بخشی از محصولاتی است كه در آشپزخانه تهیه و آماده می شود تا به دست مشتری برسد. مزیت رقابتی آنها نسبت به سایر آشپزخانه ها علاوه بر كمك مستقیم به توانمندسازی زنان، تازه بودن محصولاتشان است.
شریف می گوید: تمام تلاش ما این بود كه قیمت محصولات تا پایان سال تغییری نداشته باشد اما به یك باره چنان قیمت مواد اولیه تغییر پیدا كرد كه ناگزیر شدیم یك بار تغییر قیمت در لیست محصولات داشته باشیم. بعد از آن علی رغم تداوم افزایش قیمت مواد اولیه، تغییری در قیمت ها نداشتیم و به امید خدا تا پایان سال با همین قیمت ها ادامه می دهیم. به هر ترتیب این مسیری است كه مردم به غیر از خرید محصولات مورد نیازشان می توانند از این راه به زنان خشونت دیده و سرپرست خانوار نیز كمك كنند. چرا كه پول این محصولات به صورت مستقیم و بدون واسطه به دست این زنان می رسد.
هزینه تهیه مواد اولیه با موسسه آتنا است و از طرفی آنها بازار فروش محصولات را نیز ایجاد می كننند. «معمولا در آشپزخانه بیشترین هزینه مربوط به مصرف آب است و ما این هزینه و هزینه بسته بندی را از فروش محصولات كم می كنیم و در نهایت سود كامل حاصل از فروش را به خانم ها می دهیم. در واقع این كار هیچ سودی برای موسسه ندارد. فقط هدفمان این است كه این خانم ها با انگیزه كار كنند، به جای ماهی خوردن، ماهیگیری را یاد بگیرند، توانمند شوند و پس از رفتن از موسسه بتوانند گلیمشان را از آب بیرون بكشند. فرزندان خود را دور یك سفره جمع كنند و دست نیاز به سوی افراد بیگانه دراز نكنند».
* پیش به سوی توانمندی
در موسسه آتنا خانم ها هركاری كه از دستشان بربیاید برای سرگرم و توانمند شدن انجام می دهند. عده ای خیاطی می كنند، عده ای آشپزی. گاهی در میان خانم ها چند نفرشان در هر دو بخش فعالیت دارند. «در آشپزخانه دو نفر از نیروها اصلی هستند و اشراف كامل به هنر آشپزی دارند و می توانند به دیگران كمك كنند و حدود 4 نفر دیگر نیز آموزش های لازم را از آنها می بینند و تحت نظارت آنها در آشپزخانه فعالیت دارند».
بعضی از مرباهای خانگی را امتحان می كنم. یكی از خانم ها با روی خوش به سمتمان می آید و با اشتیاق از ما می خواهد همه مرباها و ترشی ها مزه كنیم. او می گوید: این مرباها و ترشی ها به صورت خانگی درست شده و ذره ای مواد افزودنی در آنها نیست. همه را با عشق و علاقه درست كرده ایم.
در این لحظه به بادمجان های طلایی رنگ بسته بندی شده اشاره می كند و ادامه می دهد: همه این بادمجان ها را با روغن كم و با حوصله سرخ كرده ایم. اگر با آنها كشك بادمجان درست كنید همه انگشت هایشان را می خورند. پیازهای سرخ شده هم برای شما خانم های شاغل خوب است. كار پخت و پزتان را سرعت می دهد.
مریم خانم آن قدر با علاقه از خوردنی های روی میز حرف می زند كه اشتهای همه باز می شود. او یكی از همین خانم هایی است كه خاطره خوبی از زندگی مشترك خود ندارد. او سر از خانه آتنا درآورده و حالا به جای اینكه در جریان خشونت های خانگی تحقیر شود و اعتماد به نفسش را از دست بدهد، امروز به زنی توانمند تبدیل شده كه هنر آشپزی اش زبانزد است. مریم و دیگر زنانی كه در موسسه آتنا فعالیت دارند فقط نیاز دارند تا كسی آنها و توانمندی هایشان را باور كند. آنها با فروش تك تك محصولاتشان دلگرم به كار می شوند و امروز به جایی رسیده اند كه دیگر هیچ چیز آنها را از پای در نمی آورد.
گزارش از فاطمه شیری
اجتمام* ف ش* 3063